با اندوهی عمیق ازدرگذشت مادر شایگان(فاطمه سعیدی)، به زندگی، مقاومت و مبارزه این زن برجسته و رنج کشیده کشورمان، که سالها در راه مبارزه با دیکتاتوری سلطنتی با سرسختی زندان را تحمل کرد و به جرم ایستادگی در برابر استبداد دینی مجبور به زندگی در تبعید شد، ادای احترام میکنیم. یاد مادر شایگان (فاطمه سعیدی) را به عنوان نماد نسلی که با رنج، درد، مقاومت و مبارزه زیست،گرامی میداریم و به خانواده و خویشان او و به یاران و رفقایش و همه کسانی که دل در گرو آزادی دارند تسلیت می گوئیم. یادش گرامی و نامش ماندگار.
گفتمان چپ: بایستهها و درسهای تاریخی
پرسش اصلی فراخوان «گفتمان چپ» مختصات بایستهی کنونی این گفتمان در ایران امروز، در نسبت با گذشتهی تاریخیاش است. روشن است که اگر باید گفتمانی برای امروز ساخت که آیندهای متفاوت ولی امکانپذیر را به تصویر بکشد، باید متکی بر درسهایی باشد که از گذشته میگیریم.
۱ اردیبهشت ۱۴۰۴
ایران در آئینه آمار (۳۲۲)
brپنجشنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ برابر با ۲۴ آوريل ۲۰۲۵
brموضوع آمارهای نقل شده در این بخش
تهيه و تنظيم از مريم اسکوئی
رشد جمعیت ایران به ششدهم درصد افت کرد؛ هشدار درباره شتاب پیری جمعی
صندوق بینالمللی پول: رشد اقتصادی ایران امسال تقریباً صفر میشود
چرا کاهش نرخ بیکاری در ایران گمراهکننده است؟
گردش مالی فیلترینگ، ۲ برابر بودجه وزارت ارتباطات
۴ درصد دبیرستانیها در ایران، رابطه جنسی دارند
مرگ سالانه ۴۰۰۰ کارگر ایرانی در حوادث کار
۷۲ درصد مردان ایرانی ناامنی شغلی را اصلیترین مانع فرزندآوری میدانند
ایرانیها ۱۰ سال زوددتر از سن متوسط جهانی سکته مغزی میکنند
نزدیک به نیم میلیون کشته بر اثر تصادفات رانندگی طی ۲۲ سال در ایران
در تمام این سالها بند اول منشور کانون نویسندگان ایران، «آزادی بیان بی هیچ حصر و استثنا برای همگان»، چراغ راه کانون و کانونیان بوده است تا هر کجا حاکمیت صدای معترضان را خفه کرد، جنبشهای آزادیخواهانه را به خون کشید و عرصه را بر بیصدایان تنگ کرد، به حمایت از سرکوبشدگان برخیزد. هم از این روست که مبارزه در میدان پرحادثه و خونین ایران، هرگز کانون نویسندگان ایران را از آن عرصهی بزرگتر مبارزه غافل نکرده است. نمیتوان از آزادی بیان سخن گفت و در برابر سرکوب آزادی بیان در جهان سکوت کرد یا شیوههای نوظهور سانسور را نادیده گرفت.
در قرن طولانی ایرانیان از مشروطه تا امروز شاهد دورههایی کمنظیر در تاریخ جهان از انقلابها، جنبشها و خیزشهای اجتماعی بودهایم، از کارزارهای طبقاتی تا انواع جنبشهای اجتماعی غیرطبقاتی. خیزشها، جنبشها و انقلابهایی که طیف متنوعی از اهداف عام ضداستعماری، ضداستبدادی و دموکراسیخواهانه، ملی، عدالتجویانه، و نیز هدفهای محدودتر معطوف به منافع گروههای مختلف طبقاتی و غیرطبقاتی را دنبال کردهاند.
با این حال، بهرغم این انقلابها و جنبشها و هزینههای بسیار سنگینی که دستاندرکارانش متحمل شدهاند درمجموع، شاهد نوعی واگرایی بین حاکمیتها و جنبشها بودهایم، حاکمیتهای اقتدارگرا یا نسبت به هدفهای جنبشهای اجتماعی بیاعتنا بوده و یا اگر برخی از این اهداف را محقق کرده باشند در قالبها و چارچوبهایی غیردموکراتیک و بیاعتنا به روح دموکراتیک این مطالبات، به شکلی ناقص و محدود به برخی مطالبات آنها پاسخ دادهاند.
بنابراین به نظر میرسد جنبشهای اجتماعی بیش از هر چیز همواره با سدّ سدیدِ اقتدارگرایی حکومتها مواجه بودهاند. پس، جنبشهای اجتماعی، در چنین شرایطی، ناگزیر از همراهی با یکدیگر به منظور درهمشکستن این مانع اصلی هستند. اما این همراهی باید چهگونه و با چه سازوکارهایی صورت پذیرد که مطالبات اصلی هر جنبش در سایهی این نوع همگرایی محو نشود؟
بهعنوان مثال، جریانهای چپ سوسیالیست اگرچه خود در این جنبشهای برابری جنسیتی، ملی و اتنیکی، و صنفی حضور داشتند، اما دستکم برای مدتی طولانی بر این باور بودند که تضادهایی که هریک از این جنبشها بر آن تأکید دارند (مانند تضادهای جنسی و جنسیتی، اتنیکی و جز آن) با برهم خوردن توازن قوای طبقاتی به نفع نیروهای کار و حل تضاد کار و سرمایه رنگ خواهد باخت. ازاینرو، در قاموس و عمل برخی جریانهای چپ، آن تضادها اهمیتی ثانوی داشتند و گویی، در مقایسه با اولویتهای روز پروژهی سوسیالیستی، بسیار کماهمیت است و گاه حتی میشد آنها را نادیده گرفت. نکتهی خطیر آن که در خود پروژهی سوسیالیستی نیز بسیاری از این تضادها که اغلب رنگوبوی ژئوپلتیک هم داشت بیشترین اهمیت را مییافت و در چنین حالتی مطالبات همهی جنبشها فدای مثلاً تضاد اصلی «خلق و امپریالیسم» میشد.
در نقطهی مقابل نیز این گرایش بهویژه در دهههای اخیر در میان بسیاری از پژوهشگران و فعالان جنبشهای اجتماعی تقویت شده که هریک از جنبشها صرفاً و جداسرانه در پی اهداف محدود خود باشند، و بدین ترتیب در عمل به پروژهای مشترک که میتواند وحدتبخش جنبشهای متعدد و متنوع ترقیخواه باشد، اعتنایی نشده است.
برمبنای این مضمون اصلی در میزگرد حاضر درصددیم که با توجه به تجربهی یک قرنی ایرانیان به این پرسشها پاسخ دهیم:
– همبستگی جنبشهای اجتماعی در برابر اقتدارگرایی و نیز برای تحقق یک پروژهی مشترک سیاسی – اجتماعی چهقدر امکانپذیر است؟
– چهگونه میتوان همبستگی جنبشهای اجتماعی را محقق کرد بدون آن که اهداف هر جنبش در سایهی جنبش دیگری محو شود. (با نگاه آسیبشناسانه به رابطهی چپ با جنبشهای زنان، ملی، کارگران، جوانان و غیره در ایران معاصر)
– بر این اساس، آیا میتوان دالّ فراگیری برای دربرگرفتن هدفهای ترقیخواهانهی تمامی جنبشهای اجتماعی تعریف کرد؟
در این گفتوگو ضمن اشاره به وجود غیر قابلانکارِ موانع سیاسی، از آن جمله فقدان دموکراسی و تضمین حقوق شهروندی در پناه قانون، که مانع موفقیت جنبشهای اجتماعی در دهههای گذشته بوده است، بر ضرورت واکاوی اشکالاتِ درونی این جنبشها تکیه میکنم که پیششرط تحقق همگرایی و همراهی در جهت پیشبرد یک پروژهی مشترک سیاسی-اجتماعی است. در این زمینه، به چند مشکل نظری در مورد ماهیت، اولویتها و وظایف جنبشهای زنان اشاره خواهم کرد که بهرغم شوک سیاسیِ پس از انقلاب ۵۷ در رابطه با حقوق و موقعیت زنان و تلاشهای ستایشبرانگیز کنشگران حقوق زن، چنانکه باید، مورد توجه قرار نگرفته است.
رویکرد چپ به مسألهی کورد در سه دههی گذشته در قیاس با سه دهه پیش از انقلاب گامی بلند به عقب بوده و نشان از سیری قهقرایی در عرصهی کنشهای گفتمانی و سیاسی دارد، و این بهرغم ادعای نیروهای چپ مبنی برعبور از جزم اندیشی و باورهای اقتدارگرایانهی سیاسی-ایدئولوژیک و اتخاذ هویتی دموکراتیک بعد از تجربهی انقلاب و شکست و بهدرشدن از میدان سیاسی و فرهنگی در ایران است.
به باور من، ریشههای این پسرفت گفتمانی و سیاسی نیروهای طیف چپ را باید در ساختار تئوریک و گفتمانی آن، بهویژه در رویکرد آن به مسألهی دموکراسی و سیاست دموکراتیک جستجو کرد. تحولات پس از انقلاب 1357، ماهیتی ملیگرایانه و دولتمحور به رویکرد چپ به دموکراسی و فراگرد گفتمانی و شرایط امکان و استمرار سیاست دموکراتیک داد. چپ ایرانی دموکراسی را معضل جامعهی مدنی و فرهنگ سیاسی جامعهی ایران نمیداند و اساساً بهدنیال تبیین و تحقق آن در چارچوب حقوقی-سیاسی دولت-ملت برخاسته از اقتدار و تمرکزگرایی است. رویکرد چپ به پلورالیسم که جانمایهی دموکراسیست ایستا و منجمد است. دموکراسی دولت-محور چپ قادر نیست به امکانات نهادی و دموکراتیک تکثرگرایی ناب که مبتنی بر احترام به هویتهای غیرحاکم و دفاع ازتحقق حقوق مساوی آنها در جامعهی مدنی فکر کند. مرکزیت تلقی ملیتگرایانهی دولت محور از دموکراسی در گفتمان چپ مفهوم شهروندی را از محتوای دموکراتیک آن تهی و ان را به یک هویت جمعی در خدمت امنیت دولت درمیآورد. با توجه به تعاریفی که چپ از مفاهیم کلیدی هویت ملی و شهروندی دارد اغراق نیست اگر بگویم بخش بزرگی از طیف چپ امنیت و اقتدار یک رژیم پارلمانی برخاسته از انتخابات را مسألهی اساسی دموکراسی میداند.
این رویکرد ملیتگرایانهی دولت-محور که مبتنی است بر رابطهی مخرب بین قدرت سیاسی و ملیت حاکم چارچوب تئوریک و گفتمانی چپ را به مسألهی کورد تشکیل میدهد، که اهمّ تبعات ان تقلیل این مسأله از مسألهی ملی به مسألهی قومی-اتنیکی است. این کاستی گفتمانی و نقصان حقوقی-سیاسی در واقع بهمعنای پاک کردن صورت مسأله است، و به باور من بخش بزرگی از چپ مدعی دموکراسی را در ردیف اصلاحطلبان حکومتی، سلطنتطلبان فرشگردی و تمرکزطلبان اقتدارگرای ایرانشهری قرار میدهد. در این گفتار کوتاه به بررسی این کاستی تئوریک و تبعات سیاسی ان خواهم پرداخت.
در پاسخ به دغدغههای نقد اقتصاد سیاسی به این میپردازم که چپ در گذشته بر اساس آموزههای نظری خود به گونهای سیستم تضادهای عمده و ناعمده باور داشت و ازاینرو خواستههای جنبشهای اجتماعی مانند جنبش زنان و اقلیتها و دانشجویان و مانند آنها را زیرنهشت آماج جهانشمول خود میکرد. آن چپ دیگر به پایان رسیده و چپ امروز جز از راه جنبشهای اجتماعی و همگرایی با آنها نمیتواند در جامعه حضور داشته باشد. بنابراین چپ امروز را در واقع بیرون از عدالت اجتماعی نمیتوان اندیشید. ازاینروست که استراتژی چپ امروز برساختن جبههای از نیروهای پیشرو و فرودست جامعه است و آماج چپ برپایی جبههای دمکراتیک است که سرمایهداری و سیستم حکومتی از بالا به پایین را به چالش بگیرد.